Testosteronul

©

Autor:

Testosteronul este principalul hormon masculin, însă este secretat în cantități mici și la femei. Nivelul de testosteron produs în organismul unui bărbat este de 10 ori mai mare decât la o femeie, cu toate acestea testosteronul joacă un rol important și în buna funcționare a organismului feminin.


Cine produce testosteronul?

Testosteronul este produs la nivelul organelor reproductive, de testicule la bărbați și de ovare la femei și într-o cantitate mai mică de glandele adrenale. În mecanismul de producere a testosteronului un rol important îl joacă hipotalamusul și glanda pituitară, care reglează practic acest proces. Hipotalamusul îi transmite glandei pituitare cât testosteron să producă, iar glanda pituitară secretă anumite substanțe care sunt eliberate în sânge și care atenționează testiculele despre necesarul de testosteron.


Dacă în general în corpul unui bărbat sunt produse aproximativ 6-8 mg de testosteron pe zi, la femei cantitatea produsă este de doar 0,5 mg zilnic. Nivelul maxim de testosteron la femei este înregistrat în medie la vârsta de 20 de ani, după care începe să scadă treptat, astfel că la menopauză producția acestui hormon ajunge să fie la jumătate comparativ cu cea de la 20 de ani. (1)


Rolul și importanța testosteronului

La bărbați

Testosteronul este produs pe toată durata vieții, începând chiar din etapa prenatală, când organele genitale ale fetusului încep să se dezvolte. Apoi pe toată durata vieții testosteronul se asigură de menținerea trăsăturilor masculine ale corpului. (2)


Testosteronul este responsabil de seria de transformări fizice prin care trece corpul unui băiat la pubertate: creșterea și dezvoltarea organelor sexuale (penis, testicule, prostată), dar și semnele sexuale secundare: creșterea în înălțime, îngroșarea vocii, apariția părului facial și pubian, dezvoltarea constituției (întărirea mușchilor și a oaselor).


La bărbați testosteronul este implicat în producția de spermă și în menținerea apetitului sexual.

De asemenea, testosteronul susține bunadispoziție, energia și protejează oasele de posibile afecțiuni. (3), (4)

La femei

La femei testosteronul reglează producția de hormon luteinizant (LH) și hormon stimulator al foliculilor (FSH). Ca și la bărbați se pare că testosteronul este implicat în creșterea libidoului, de aceea se practică în cazul femeilor aflate la menopauză terapia cu testosteron, menită să readucă apetitul sexual. Ca și la bărbați, acest hormon menține forța musculară și a oaselor.


Ce dezechilibre poate produce testosteronul?

La bărbați

Pentru că rolul testosteronului este deosebit de important pentru mai multe funcții ale organismului, deficitul acestui hormon are un impact la fel de răsunător. Pe de altă parte un nivel prea ridicat de testosteron la bărbați nu este asociat cu vreo tulburare și în general este destul de dificil de identificat un astfel de exces, spre deosebire de alte etape de dezvoltare.


Principalele semne pentru un nivel prea mic al testosteronului la vârsta adultă sunt pierderea părului de pe corp sau reducerea masei musculare.

Un nivel prea mic al testosteronului în alte etape poate fi însă extrem de dăunător pentru genul masculin: în faza dezvoltării embrionare poate duce la tulburări de dezvoltare sexuală, iar în timpul pubertății la încetinirea maturizării sexuale sau chiar la eșecul dezvoltării tuturor caracteristicilor masculine. (5)


Odată cu înaintarea în vârstă nivelul de testosteron scade în general, la bărbați începând de obicei după vârsta de 30 de ani. Pe lângă îmbătrânire, alte cauze ale scăderii semnificative a testosteronului pot fi bolile hormonale, accidentele care impactează negativ funcționarea glandelor, accidentările sau infecțiile de la nivelul testiculelor, anumite tratamente (medicamente sau chimioterapie), obezitatea, alcoolismul, stresul etc.


Efectele la bărbați se vor face simțite prin: scăderea libidoului, disfuncții erectile, scăderea calității spermei (concentrație mică de spermatozoizi), creșterea sânilor, dispariția părului de pe corp și o mai mare fragilitate a oaselor.

Nivelul scăzut de testosteron poate avea efecte negative și la nivel emoțional: starea de spirit are de suferit și e posibil să se instaleze depresia sau sentimentele de tristețe. De asemenea, pot apărea tulburări ale somnului, scăderea energiei, dificultăți de memorie sau de concentrare.


Pe termen scurt scăderea testosteronului poate fi influențată de alimentație, anumite afecțiuni sau o activitate fizică prea intensă. (6), (7)

La femei

Pentru că testosteronul este responsabil de apariția caracteristicilor masculine la bărbați, dacă nivelul acestui hormon crește la femei, un efect similar va avea loc și în cazul lor. Cel mai frecvent și vizibil semn este apariția părului pe corp, iar altele sunt îngroșarea vocii, căpătarea unei forme masculine a trupului, acneea, creșterea masei musculare etc. Sindromul ovarului polichistic sau cancerul ovarian sunt doar câteva dintre bolile specific feminine care pot antrena o creștere semnificativă a nivelului de testosteron. (3)

La ambele sexe

La copii un nivel prea mare de testosteron poate duce la o creștere accelerată și apoi la o pubertate precoce (înainte de vârsta de 9 ani), iar pe termen lung la infertilitate.


În prezent se desfășoară numeroase cercetări pentru a se vedea cum acționează exact scăderea nivelului de testosteron asupra bărbaților pe măsură ce îmbătrânesc și ce efecte poate avea terapia de substituția a testosteronului.


Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 06-03-2014 | Vizite: 30488
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!